Анди Мъри по следите на "ефекта Джокович"



08-08-2012 14:18 | Станко Димов

Олимпийският тенис турнир в Лондон вече е в историята и състезателите могат да се концентрират около обичайната си програма. Битките в Лондон предложиха много емоции, особено тези в схемата при мъжете, както и някои изненади, присъщи за почти всеки турнир.

В схемата при дамите всичко се разви по мед и масло за фаворитките. Може би като изключим Агниешка Радванска, която отпадна още в първи кръг, други сериозни изненади нямаше. Турнирът, както и целият последен месец в сезона на трева, отиде на сметката на Серина Уилямс, която показа брутална форма.

Американката буквално помете съперничките си от началото до края, като дори на финала не пропусна възможността за „лешник”, раздаден този път на Мария Шарапова. Изобщо няма какво друго да кажем за Серина освен едно – тотална доминация и напълно заслужен златен медал.

Радостта на американката бе двойно по-голяма, тъй като тя взе злато и в турнира на двойки (заедно с Винъс Уилямс). Изобщо Лондон се превърна в любимо място на Серина Уилямс, която в рамките на месец спечели в този град Уимбълдън и 2 златни олимпийски медала. Както се казва – на печелившите честито!

Въпреки срамната загуба на финала, добри думи заслужава и Мария Шарапова. Рускинята дебютира на Олимпийски игри, носи националния флаг на церемонията на откриването, спечели сребърен медал и натрупа безценен опит. Самата Шарапова пък изживява безспорно най-силната си година, тъй като освен среброто в Лондон има на сметката си финал на Australian Open, титла от „Ролан Гарос” и още два трофея от сезона на клей.

Поздравления и за световната №1 Виктория Азаренка, която успя да се пребори с Мария Кириленко за последното място на почетната стълбичка и взе бронзов медал.

В схемата при мъжете най-после се случи се случи „чудото”:  след няколко години чакане Анди Мъри спечели първия си голям турнир. Шотландецът, който до момента има 4 загубени финала в Големия шлем, се поздрави с олимпийско злато за радост на целия Остров, който празнува с него. И този път никой не може да му каже нищо. Мъри си заслужи на 100% златото, като в последните си два мача победи първите двама в света – Новак Джокович и Роджър Федерер. При това забележете – без да загуби сет! (5:0).

Дали Федерер е бил уморен след маратонския двубой с Дел Потро? Вероятно. Дали Джокович не е в най-добрата си форма? Вероятно, но какво от това?!?!. Мъри ги прегази и двамата и за радост на 15 000 на централния корт и милиони пред малкия екран се окичи със злато.

Впрочем случаят с Мъри може да напомни, или поне частично, този с Новак Джокович и неговото „отпушване”. След като в края на 2010-та спечели „Купа Дейвис”, сърбинът изигра фантастичен сезон през 2011-а, като спечели 3 титли от Големия шлем и нямаше загуба до полуфиналите на „Ролан Гарос”.

Не ме разбирайте погрешно, това не значи, че Мъри ще запише със сигурност подобна феноменална серия. Факт е обаче, че той ще бъде доста по-уверен в големите двубои, когато се изправи срещу Роджър, Рафа или Ноле. След като веднъж е бил Федерер във формат 3 от 5 сета, шотландецът ще знае, че ще може да го направи отново.

Лично за мен Мъри се превръща в скрит фаворит за US Open, особено в ситуация, в която Надал и Джокович не са в най-добро състояние (съдейки по формата им в последния месец). Нещо повече, че след като загуби първите си 4 финала от Шлема, дойде и първият успех. Точно както бе преди години с Иван Лендъл, който по настоящем работи с...Анди Мъри. Съдба.

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини