Цвети и Гришо няма за какво да съжаляват



02-08-2012 11:33 | Станко Димов

Дългоочакваният Олимпийски турнир дойде и си замина, или поне що се отнася до българското участие в него, като отново остави смесени чувства. В събота цяла България бе на гребена на вълната, след като Григор Димитров и Цветана Пиронкова записаха победи на старта и се класираха за втория кръг в турнира на сингъл.

Там обаче настъпи и моментът на истината. Две загуби, които оставиха смесени чувства. Някои са горди с представянето на Цвети и Гришо, други съжаляват за изпуснатите възможности. Трети пък вероятно се разкайват и за пропуснатия „отличен” шанс за медал.
Истината за мен е следната. Пиронкова и Димитров се представиха достойно, напълно достойно при това! Не отидоха в Лондон като туристи, записаха по една победа (на Олимпийски игри!!!), след което бяха надиграни от по-опитни, а и да си кажем честно от по-добри тенисисти, в което няма нищо недостойно или срамно!

Вечерта след отпадането на двамата разбрах, че колкото и да сме искали медал на сингъл, реалностите са други. Май в един момент всички дружно позволихме на емоциите да ни обсебят и забравихме, че говорим за играчи извън Топ 50 на световния тенис. Та ако ние искаме „задължителен” медал за тях, то какво трябва да искат в Швейцария от Федерер, в Испания от Надал и Ферер, в Сърбия от Джокович и Типсаревич и т.н. и т.н. ?! Примерите са страшно много.

Да не говорим за фона на цялостното състояние в българския спорт през последните години. Фактът, че половината Олимпиада си отиде, а ние още не можем дори да помиришем медал в НИТО ЕДИН спорт. Да кажем ли и няколко думи за „футболните грандове” Левски и ЦСКА и загубите им от Морени, Мура или Боровец (някакво име на вафли беше, ама какво не помня) и страшилището ФК Сараево. По-добре да спрем до тук.

В интерес на истината най-тежкият удар за родния тенис не дойде от ракетите на Пенета и Симон, а от решението на организаторите да не дадат „уайлд-кард” на нашите за турнира на смесени двойки. При това не защото сме били фаворит за медал или нещо такова. А защото през януари Цвети и Гришо накараха хиляди българи да се гордеят с националната си принадлежност с показаното в Пърт („Хопман Къп”) и в продължение на 6 месеца всички се надявахме, че ще ги видим рамо до рамо и в Лондон. Но, уви!

Както и да е, нашите тенисисти спокойно могат да мислят за сезона на твърди кортове в Северна Америка и да се чувстват горди за представянето си на Олимпийските игри. Можем само да се надяваме, че в рамената и на двамата има по-още малко опит, този път олимпийски, който ще им помогне за бъдещите им изяви. А много време за размисли и страсти няма, защото US Open чука на вратата. 

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини