Мечтата на Григор Димитров за финал отново остана неосъществена



21-07-2012 11:37 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя и при третия си опит да се класира на финал в турнир от календара на ATP, след като в 1/2-финален двубой срещу Томас Белучи (Бразилия) отстъпи със 7-6 (3), 7-6 (5).

 

След брилянтно представяне и победи над Жулиен Бенето, Дъстин Браун и Лукаш Кубот, Гришо си извоюва трети шанс да се бори за първи финал на ATP турнир в историята на българския мъжки тенис.

 

Подобно на турнирите в Куинс срещу Налбандян и в Бостад срещу Ферер обаче, Димитров остана в подножието на върха, макар днес определено да бе най-близо до мечтата на България, която доскоро изглеждаше почти невъзможна.

 

Гришо си тръгва от Гщаад с 18 460 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата, които по всяка вероятност ще го изкачатс девет места, точно до рекордното му засега класиране от №52 в света.

 

Освен в третия си опит за класиране на финал, Димитров не успя и при третия си опит за победа над Томас Белучи, който в момента е под №60 в света, но е достигал до №20, а и със сигурност също ще дръпне в новото издание на ранглистата в понеделник. Бразилецът бе победил Гришо през 2009-а в квалификациите на US Open и през миналата година в Куинс.

 

Днешният мач започна неприятно за Димитров, който след три непредизвикани и една двойна грешка, допусна пробив още в първия гейм. За щастие, Гришо бързо се стегна и още в следващия гейм върна пробива, с което успя да изравни резултата. След нестабилното начало, двамата подобриха началния си удар и сравнително спокойно стигнаха до равенство 5-5. Макар и не толкова лесно, Гришо отново излезе напред, след което в маратонски гейм българинът дори пропусна и сетбол, но в крайна сметка Белучи взе подаването си и вкара мача в тайбрек. Веднага след последната точка, двубой бе прекъснат заради дъжд, който започна да променя условията още в средата на последния гейм.

 

След кратка пауза, двамата отново се изправиха на началните линии, но за съжаление тайбрекът не започна никак добре за българинът, който позволи да се стигне до ранен минипробив след двойна грешка, а Белучи бързо спечели своите две подавания и стигна до преднина от 3-0. Непредизвикана грешка от бекхенд доведе до втори пробив, преди най-после Гришо да намали за 1-4. Нови две точки на Белучи доведоха до 6-1, а Димитров се задържа още малко в първия сет, намалявайки за 3-6, но още при първия сетбол на свой сервис, бразилецът стигна до победата и поведе с 1:0. 

 

След почивка от около един час, двамата се завърнаха на корта, където дъждът изглеждаше спрял, макар хората по  трибуните все още да оставаха със своите дъждобрани. За щастие, още в първия гейм, Гришо успя да пробие подаването на на Белучи, а след това и да затвърди пробива. При 2-1 в негова полза обаче, бразилецът го притисна и съумя да върне пробива, а веднага след това излезе напред в резултата. Григор отново спаси точка за пробив в следващото си подаване, преди все пак да стигне до равенство 3-3. При 4-4 българинът пропусна точка за пробив, а до края двамата нямаха проблеми да спечелят подаванията си, което логично доведе до нов тайбрек.


Първата точка там бе за бразилецът, след което Григор изравни, но при втория си начален удар допусна минипробив, набързо затвърден за 4-1. Димитров взе една точка, но нов минипробив направи резултата 5-2. Белучи взе топката в ръце, спечели първата си точка, след което двойна грешка остави Гришо в мача при 3-6. Българинът се доближи само на точка от своя противник при 5-6, но при втория си мачбол Белучи навлезе навътре в корта, притисна максимално Григор, който опита прехвърлящ удар, но топката излезе в аут, което означаваше и 2:0 сета в полза на Белучи.

 

Въпреки загубата, Димитров си заслужи овациите на местната публика, а двата тайбрека свидетелстват за много равностойния двубой срещу типичен специалист на клей като Белучи. Днес Гришо бе изключително стабилен в традиционно слабия си компонент - бекхенда, а прогресът в играта му като цяло също е очевиден и изглежда само въпрос на време да го видим на финал, а защо не и с първи трофей.

Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини