Цветана Пиронкова е на 1/4-финал в Бостад



18-07-2012 12:31 | Николай Драганов

Цветана Пиронкова записа нова победа на турнира на червени кортове в Бостад (Швеция), надигравайки с 2:0 (7-5, 6-4) сета намиращата се под №110 в женската ранглиста Леся Цуренко (Украйна). 

 

Това бе втора победа за Цвети над Цуренко, която вчера успя да изхвърли от надпреварата поставената под №8 Карла Суарес Наваро с 7-6, 6-0.

 

Благодарение на този успех на Пиронкова, тя ще добави 70 точки към своя актив, а в следващия кръг ще срещне Полона Херцог (Словения), която надигра Юлия Гьоргес със 7-6(4), 6-2. Херцог има една WTA титла в кариерата, дошла именно тук през миналата година.

 

Досега Цвети е играла два мача срещу Херцог, която се намира под №86 в света. И в двата случая победител е нашето момиче, съответно с 2:0 сета в Истанбул на червени кортове през 2008-а година и през тази година в Доха на твърди кортове, отново с 2:0.

 

Пиронкова и Цуренко излязоха на корта и си размениха по един гейм, а в третия Цвети изоставаше с 0-30, преди да бъдат принудени да седнат на столовете за почивка заради дъжд! След като прекараха няколко минути там и дори за миг бяха призовани да станат, организаторите на турнира все пак ги изпратиха в съблекалнята.

 

След около час и половина почивка, дъждът спря, играта бе подновена, а Цвети успя да навакса изоставането си и да спечели гейма, в който сервираше за 2-1. При 3-2 в полза на Пиронкова, тя пропиля три възможности за пробив, а в следващия гейм на свой ред допусна такъв, при това на 0 и след 4 непредизвикани грешки.

 

Пробивът обаче моментално бе върнат за 4-4, само за да се стигна до нов такъв в подаването на българката, при отново на 0! За щастие, Цуренко също допускаше много грешки и сервирайки за сета предостави две възможности за връщане на пробива, като още при първата допусна двойна грешка - 5-5.

 

Най-после Цвети се стегна, стигна до преднина от 40-0 и при третия си геймбол излезе напред в резултата. Украинката пък не издържа на напрежението и загуби своето подаване минути по-късно, за да се стигне до 7-5 гейма и 1:0 в полза на Пиронкова.

 

Серията на Цвети продължи и в първия гейм на втория сет, преди най-после Цуренко да вземе гейм за 1-1. Макар и доста трудно, нашето момиче отново поведе, а украинката веднага изравни. Петият гейм започна с преднина от 40-0 за Пиронкова, но се превърна в маратонски, като след 6 пропилени геймбола на свой сервис, българката се пречупи, а Цуренко успя да стигне до пробив. Подобно на първата част обаче, украинката много бързо "върна жеста" и резултатът стана 3-3.

 

Последва сравнително бърз гейм за Цвети, която върна напрежението върху плещите на своята противничка. Отново в крайно неподходящ момент, украинката се пречупи, предостави три шанса за пробив пред нашето момиче, като при третия пробивът бе факт. Сервирайки за мача, Пиронкова показа здрави нерви и стигна до успеха, което означаваше и класиране на четвъртфинал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини