Исторически успех за Григор Димитров и българския тенис!



15-06-2012 20:41 | Станко Димов

Григор Димитров записа исторически успех не само в своята кариера, но и в цялата история на българския тенис! Хасковлията се класира за полуфинал на турнира на трева в Куинс, като по този начин стана първият българин, достигнал подобна фаза на турнир от календара на АТР. Това стана възможно, след като Димитров победи с 4:6, 6:4, 6:3 Кевин Андерсън (РЮА) за два часа на централния корт в Куинс клъб.

Срещата бе прекъсвана на два пъти заради дъжд, което в крайна сметка се оказа благополучно за Гришо, тъй като до дъждовните паузи южноафриканецът водеше в резултата. Така в спор за място на финал в турнира Григор Димитров ще спори с Давид Налбандян, който е 39-и в световната ранглиста. Двубоят е в събота около 17,00 часа българско време!

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ МАЧА!

Както можеше да се очаква, пред двамата тенисисти нямаше особено много възможности за пробив. В третия гейм Гришо достигна до преднина 30:40, но с мощен сервис по диагонала Андерсън спаси точката без игра. Тук някъде южноафриканецът навлезе в брутална серия, като почти не губеше точки при сервис.

За Григор Димитров положението далеч не бе същото. Макар да не допускаше точка за пробив пред съперника, Гришо трябваше да се труди много повече, за да спечели геймовете, в които сервира. За съжаление при 4:5 българинът за първи път се пропука, даде на Андерсон преднина 15:40 и 2 сетбола. С воле в аут Димитров сам сдаде сета – 4:6 след 38 минути игра.

Вторият сет започна с бърз гейм за Андерсън, след което над Лондон заваля дъжд и двубоят бе прекратен за около 30 минути. След подновяването на играта, при 1:1 гейма Димитров достигна до втората си точка за пробив за деня. Отговорът на 203-сантиметровия Андерсън обаче бе категоричен – 3 аса и гейм на неговата сметка.

В петия гейм българинът отново подложи под сериозно напрежение подаването на съперника. Всеки път, когато имаше брейк-бол обаче, Андерсън намираше най-добрия си сервис, с който да се спаси. Гришо обаче не се отказа и дочака миг колебания в подаването на Андерсън. Двойна грешка и форхенд в мрежата осигуриха първия пробив за сметката на българина, който поведе с 3:2 във втория сет.  Това се оказа напълно достатъчно за Григор Димитров, който в последствие затвори сета с 6:4.

Подобно на втория сет, първия пробив в заключителната трета част на мача дойде пак в петия гейм и за радост отново бе на сметката на българина. При 30:30 Гришо записа уинър с феноменален ретур, след което с грешка на Андерсън пробивът стана факт – 3:2!

Малко по-късно, при 4:3 дойде и критичният момент за Димитров в турнира. След по-пасивна игра на хасковлията, Андерсън получи точка за връщане на пробива. В този момент обаче на помощ на нашето момче се появи началния удар и в крайна сметка подаването беше опазено. Нещо повече, в ответния гейм Гришо проби пак и затвори мача с 4:6, 6:4, 6:3.

До момента Григор Димитров и Давид Налбандян нямат официален мач помежду си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини