В преследване на "Ноле шлем"



24-05-2012 12:29 | Николай Драгиев

В световната история 1969 г. ще бъде запомнена с първото кацане на Луната на "Аполо 11". В съзнанието на любителите на конспиративни теории 1969 г. ще остане с версията за неговото инсцениране, заснето от Стенли Кубрик във филмово студио в Холивуд. Остарелите хипита ще запомнят 1969 г. с началото на фестивала в Уудсток (или по-скоро няма, ако са били там), а за американците тази година бележи стъпването в длъжност на президента Ричард Никсън.

В историята на тениса 1969 г. остава паметна заради спечелването на четири последователни титли от Голям шлем от австралиеца Род Лейвър -  първото и единствено засега подобно постижение в Откритата ера.

43 години по-късно Новак Джокович има възможността да повтори този изключителен успех, макар и в рамките на два сезона. Световният номер 1 се нуждае от седем победи на "Ролан Гарос", за да спечели четвърти пореден и общо шести трофей от Големия шлем. Но неговият път към историята минава през две огромни препятствия – Рафаел Надал и Роджър Федерер, които през 2012 г. значително скъсиха разликата, която сърбинът отвори с представянето си през миналия сезон.

Силните оръжия на Джокович


В последните две години Джокович изгради стил на игра, който може да бъде изключително успешен и на червени кортове. Сърбинът вече е много издръжлив физически, притежава психическа устойчивост и показва желязно търпение в дългите точки. Именно тези три оръжия са залог за успешна игра на "Ролан Гарос", където продължителността на разиграванията е много по-голяма, отколкото на останалите турнири.

"Най-силното оръжие на Джокович е позиционирането на корта. Противно на стереотипа, клей кортът може да бъде овладян от играчи, които доминират от основната линия. Новак често има водещата роля в разиграванията заради силните си първи удари – сервис и ретур. След това той може контролира ситуацията от дъното на корта. Взимайки топката много рано, той поставя много високо темпо, което оставя съперника без дъх", сподели тенис треньорът Патрик Муратоглу в анализ за Eurosport.

Преди 12 месеца шансовете на Джокович на "Ролан Гарос" изглеждаха много по-големи. Той беше спечелил две титли на клей с победи над Надал и все още нямаше загубен мач през годината. Тогава обаче неочаквано дойде загубата от Федерер в полуфиналите в Париж. През 2012 г. след титлата на Australian Open формата на сърбина спадна, той не спечели нито една титла на червено и загуби два финала срещу Надал.

Но сега има една съществена разлика – Джокович вече е спечелил всички други турнири от шлема освен "Ролан Гарос". Той ще бъде пределно концентриран в Париж и ще вложи цялата си енергия, за да изравни постижението на Род Лейвър.

"Според мен Ноле ще бъде големият фаворит на "Ролан Гарос". През миналата година той беше жертва на прекалената си самоувереност в полуфинала срещу Федерер. Той се опита да победи швейцареца в собствената му игра. Но тази година Джокович има много повече опит на тази настилка и желанието му да спечели е огромно. Със сигурност ще бъде много по-концентриран", добави Муратоглу.

"Искам да играя на финал на "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си и сега съм готов да го направя. През последната година и половина постигнах толкова много и сега увереността ми е на изключително ниво. В пика на кариерата си съм и играя най-добрия си тенис. За да спечелиш "Ролан Гарос", преди всичко трябва да вярваш, че можеш да го направиш. Аз имам всички причини да вярвам, че мога да го сторя още тази година", заяви Джокович пред официалния сайт на турнира.

Но въпреки огромните усилия, които полага, при Джокович емоциите могат да вземат връх във всеки един момент, когато играта му не върви, а това срещу Надал и Федерер ще бъде пагубно. Световният номер 1 излиза извън нерви при загубата на важна точка заради непредизвикана грешка или заради топка на линията от съперника. На турнира в Рим сърбинът счупи две ракети (нещо, което не беше правил от месеци), а във финала срещу Надал загуби титлата, след като направи двойна грешка при мачбол за испанеца.

По-добрият стар Надал

През миналата година тронът на Краля на клея беше сериозно разклатен. Надал загуби титлите на червените кортове в Рим и Мадрид от Джокович, а още в първия кръг на "Ролан Гарос" трябваше да прави обрат от 1:2 до 3:2 сета срещу Джон Иснър. Но след това испанецът загуби само един сет до края на турнира и за шести път триумфира на корт "Филип Шатрие", с което изравни върховото постижение на Бьорн Борг.

През тази година Надал е много по-силен на червени кортове, отколкото беше през 2011 г. Той подобрява рекорд след рекорд и допусна само една загуба в 16 мача от началото на сезона на клей – на "Мастърс" в Мадрид, където синята настилка е всичко друго, но не и клей корт. В Монте Карло Надал стана първият тенисист в Откритата ера, който печели осем поредни титли от един турнир. В Барселона той стана първият играч след 1968 г., който печели по седем трофея от две различни надпревари. В Рим световният номер 2 триумфира с рекордна 21-а титла от сериите "Мастърс".

"Надал е фаворит за "Ролан Гарос" независимо от постижения на Джокович през последната година. Надал е като връх Еверест на тази настилка, и то във формат три от пет сета. Джокович от своя страна е в позиция да стори нещо, което не е правено от Лейвър насам, но срещу себе си има човека, който е загубил само един мач на "Ролан Гарос" в кариерата си", заяви Андре Агаси пред списание Sport 360.

Най-важната промяна за Надал е представянето му срещу Джокович. Испанецът имаше седем поредни загуби във финали от своя съперник, включително три от Големия шлем и две на клей, което неминуемо се отрази на увереността му. В последните им две срещи обаче Надал записа две победи – на финалите в Монте Карло и Рим, като не загуби дори сет.

"Опитвам се да бъда по-агресивен и да атакувам повече от форхенд в сравнение с миналия сезон. Тогава се опитвах да правя същото, но не успявах да го сторя. През тази година нещата се получават и това ме радва. Спечелих в Рим без загубен сет, и то срещу някои от най-добрите тенисисти в света като Джокович, Ферер и Бердих", сподели испанецът на пресконференция след победата в Рим.

Надал също ще преследва историческо постижение. Ако триумфира за седми път в Париж, той ще изпревари с една титла Бьорн Борг и ще стане най-успешният тенисист в историята на "Ролан Гарос". Освен това испанецът може да стане едва вторият играч, спечелил седем пъти турнир от Големия шлем в Откритата ера след Пийт Сампрас на "Уимбълдън".

"Играя добре, уверен съм в себе си и се надявам, че ще продължавам по същия начин. Като цяло съм много доволен от представянето си по време на сезона на клей с изключение на грешката в Мадрид. Играя добре и поддържам високо ниво", добави Надал.

Завръщането на Федерер

След като пропусна два мачбола и загуби от Джокович на полуфиналите на US Open през миналата година, швейцарецът записа 49 победи в 53 мача, спечели седем титли и само веднъж не достигна сред четиримата най-добри в десет турнира на АТП - в Маями, където загуби в третия кръг от Анди Родик.

Съперничеството между Джокович и Надал остави малко встрани от полезрението 30-годишния швейцарец, но през миналата година на "Ролан Гарос" именно Федерер се оказа непреодолимо препятствие за непобедения сърбин.

"Федерер в последно време бива забравен. Винаги се говори за Надал и Джокович, но трябва да се отбележи, че от последния US Open насам тенисистът, който е спечелил най-много мачове и в същото време има най-малко загуби, е Роджър Федерер. Мисля си, че на него му харесва това. Той знае, че все още е способен да печели големите турнири и всъщност, ако Надал и Джокович загубят, той ще стигне финала и ще се смее през целия си път към трофея. Така че си мисля, че хората не трябва да го отписват", сподели Бекер.

Благодарение на титлата в Мадрид носителят на рекордните 16 трофея от Големия шлем се завърна на второто място в световната ранглиста след пауза от близо една годна и два месеца. Той се задържа на тази позиция само една седмица, но въпреки това швейцарецът си върна увереността, че може отново да спечели голям турнир. Освен това напрежението за него е по-малко, защото големите очаквания са насочени към Джокович и Надал.

"В момента за мен времената са вълнуващи. Спечелих много турнири и играя много добре. Вярвам, че мога да печеля турнири от Големия шлем. Но знам, че на "Ролан Гарос" ще бъде много трудно. Фокусът ще бъде върху Новак, защото той може да спечели четири поредни титли от шлема, а Надал е най-добрият играч на клей и ще защитава трофея си. Ще бъде много вълнуващ турнир", заяви Федерер на пресконференция след турнира в Мадрид.

Чешка уличка

Ако трябва да бъде избран скрит фаворит, това без съмнение е Томаш Бердих. Световният номер 7 играе изключително успешно на клей през този сезон, като в Мадрид загуби драматично на финал от Федерер, а четвъртфиналът му с Надал в Рим беше най-трудният мач за испанеца по пътя към титлата. Чехът има две титли и общо пет финала на червени кортове, а благодарение на мощния си сервис може да печели мачове дори когато не е в оптимална физическа форма.

За всеки от останалите участници титлата изглежда невъзможна. Анди Мъри е доказал, че може да победи всеки един тенисист на твърди кортове, но въпреки огромния си технически арсенал той все още няма необходимите качества, за да бъде конкурентоспособен на клей срещу Надал, Федерер и Джокович. Освен това шотландецът няма спечелена титла от 8 януари и никога в своята кариера не е играл финал на червено.

Александър Иванов, вестник "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини