„Ролан Гарос” – безсмъртие за Надал или нов рекорд за Джокович



22-05-2012 11:19 | Станко Димов

В края на месец май започва „най-прашният” турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос”. Предвид настилката – червен клей, надпреварата по традиция вещае дълги и тежки битки, като двубои от по 3-4 часа продължителност се считат за нещо напълно нормално.

Предвид състоянието на българския тенис в последните години, надеждите ни и на този голям турнир ще бъдат свързани отново с Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Двамата започнаха фантастично годината, като с представянето си „Хопман къп” в Австралия вдигнаха значително летвата на очакванията.

За жалост розовите дни за Цвети и Гришо леко се потъмниха през последните няколко месеца. Като изключим турнира в Доха (твърди кортове, февруари), където пловдивчанката достигна до трети кръг, представянето на Пиронкова далеч не отговаря на предварително обявените от нея амбиции. Особено потресаващо Цвети започна сезона на клей, където в първите си 4 турнира записа загуби в първи кръг.

Като прибавим към това и факта, че Пиронкова никога не е прескачала втори кръг на „Ролан Гарос”, то шансовете за някакъв сериозен прогрес в тазгодишното издание на турнира изглеждат илюзорни. Миналият сезон Цвети записа победа на старта в Париж, но във втори кръг отстъпи пред Хисела Дулко, която в последствие бе сред приятните изненади в турнири.

Бърз поглед към надеждата ни сред мъжете – Григор Димитров, дава сравнително подобна картинка. Ако има настилка, на която хасковлията не се чувства в „свои води”, то това са червените кортове. Сравнително „по-бавната” топка и дългите разигравания, с които се отличава играта на клей, далеч не са по вкуса на Гришо.

Миналата година 21-годишният тенисист отпадна още в първи кръг на „Ролан Гарос”, след като загуби класически в три сета от Жереми Шарди. И тази година резултатите на Гришо на червено не са впечатляващи. В началото на месеца Димитров бе в София за двубоите от Купа „Дейвис” и записа няколко внушителни победи, в това число с 6:0, 6:0 и 6:1, 6:1. Но едва ли първата ракета на Албания и Македония могат да бъдат мерило за Димитров, чиято цел е да бъде в Топ 30 на ранглистата в края на сезона.

Всичко силно се надяваме Димитров да се представи силно на клей, в родината на новия си треньор Патрик Муратоглу, тъй като тази година „Ролан Гарос” ще има двойна цел за него. При солидно представяне в Париж, което означава достигане на поне трети кръг, освен тлъст чек от организаторите, Гришо ще заработи и доста точки за ранглистата. А те в този момент са повече от важни. До началото на Олимпийските игри остават по-малко от 2 месеца, а ранкингът на българина към днешна дата далеч няма да му осигурява място в Лондон. Ето защо силна атака на „Ролан Гарос” може да донесе и олимпийски билет за нашия тенисист.

Дотук с българските надежди на „Ролан Гарос”. Поглед към върха на световния тенис вещае само едно – несигурност и интрига, по-голяма от всякога. Първите трима в света – Джокович, Федерер и Надал по традиция са големите фаворити, а като прибавим към тях вечната надежда Анди Мъри, то получаваме едно мечтано полуфинално каре. Впрочем точно четиримата достигнаха до полуфиналите в турнира преди година.

Може би фаворит №1, със съвсем лека преднина пред останалите, е Рафаел Надал. 6 от 10-те титли на „Краля на клея” от Големия шлем са спечелени именно на централния корт „Филип Шатрие” на комплекса „Ролан Гарос”. Докато е в играта Рафа, без значение на кое място е в ранглистата, ще бъде фаворит в двубоите на червено!

Най-силно притискан испанецът ще бъде от световния №1 Новак Джокович, който зловещо ще преследва първи финал в Париж. Ноле държи в ръцете си последните 3 титли от Големия шлем, като при успех на „Ролан Гарос” ще направи т.нар. „кариерен шлем” (ще е спечелил всички трофеи от Големите 4 турнира в света на тениса).

„Няма какво да се лъжем. След като имам 3 титли от Откритото първенство на Австралия и съм печелил Уимбълдън и US Open, главната цел през следващата година, а и до края на кариерата ми като цяло, ще бъде титла от „Ролан Гарос”. Това остана турнирът, който липсва във витрината ми”, обяви в началото на сезона Джокович.

На какво се дължи бруталната доминация на сърбина през последните 18 месеца и може ли да спечели и „Ролан Гарос”? Най-добрия отговор на този въпрос отново излиза от устата на Ноле. „Знам, че до момента никога не съм достигал до финал в Париж, но също така знам, че притежавам необходимите качества, за да го сторя тази година. Знам също, че съм достатъчно силен, за да се справя с Федерер и Надал на клей. Играя добре, победих ги многократно през последната година и не виждам защо да не го направя и във Франция”, категоричен е сърбинът.

Макар и малко в страни от обективите, „старата лисица” Роджър Федерер ще дебне за грешка на големите си конкуренти. Нищо чудно на 10-ти юни, когато е финалът в турнира, точно Федерер да се снима с трофея в ръце. За разлика от Надал, швейцарецът не трябва „на всяка цена” да печели титлата, а също така за разлика от Джокович, Роджър вече е триумфирал в Париж и отдавна е събрал всички от 4-те трофея от Шлема. Като добавим към тези аргументи и опитът на 30-те навършени години, Федерер се оказва „сивия кардинал” във френската столица.

Играчи като Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро, Томаш Бердих и Джон Иснър, както и специалистите на клей Давид Ферер, Николас Алмагро и Фернандо Вердаско винаги са опасни, но едва ли имат сили за нещо повече от достойно представяне.

В схемата при жените както винаги е повече от непредвидимо. Виктория Азаренка започна по фантастичен начин сезона, но славата в първите турнири на клей за сезона обраха Мария Шарапова и Серина Уилямс. Именно двете бивши №1 в света са и големите фаворити за трофея в Париж. Впрочем, подобно на Джокович, Маша също ще сглоби „кариерен шлем” при успех в Париж. Серина пък отдавна има всичко, но това никога не я карало да спре дотук.

Шампионката от миналата година Ли На накара няколкостотин милиона китайци да застанат пред телевизорите във финала срещу Скиавоне. На този етап обаче шансовете й за нов подвиг не изглеждат толкова големи.

Освен апетитите за титла и слава, трофеят от „Ролан Гарос” е примамлив поради още една причина – съвсем човешка – наградният фонд. Шампионите при мъжете и жените от „Мустекарския турнир” ще приберат по близо 1.3 милиона евро, което макар и казано на последно място, далеч не е маловажно.  

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини