Фед: Преди кортовете бяха различни всяка седмица, сега са еднакви навсякъде



12-05-2012 18:13 | Николай Драгиев

Роджър Федерер заяви, че когато е започвал кариерата си всяка седмица е играл при различни условия и затова се е научил да се нагажда към тях. Той анализира това във връзка с полемиката около синия клей, от който се оплакаха почти всички топ играчи.

Според Федерер днешните състезатели имат проблеми да се настроят към новите условия, тъй като са свикнали да играят при относително еднакви като скорост кортове, независимо от настилката.

"Когато започвах през 1998-а година трябваше да се адаптирам към различни като скорост кортове всяка седмица. В днешно време скоростта е еднаква навсякъде," обясни швейцарецът.

Самият Федерер споделя, че е много доволен от играта си от US Open насам. "Спечелих три турнира в края на миналата година и вече три през тази година. Знам, че ако спечеля турнир от Големия шлем ще бъда много близо до това да съм номер 1 в света. Но знам, че Джокович е близо до това да спечели всички турнири от Големия шлем поред, а Рафа е опасен на всеки един от тях. Но за мен ще бъде много, много голяма победа, ако успея да спечеля и в Мадрид. Така ще се приближа много близо до рекорда на Пийт Сампрас. Въпреки това не е нужно да подобрявам всички рекорди. При всички положения да се върна като номер 1 би било изумително," коментира Федерер в испанската столица.

Попитан дали се смята за най-великия играч в историята на тениса, Федерер отговаря: "Никога няма да може да се каже кой е най-великият. След като имам най-много титли от Големия шлем, това автоматично ме поставя в дискусията. Иска ми се обаче да не говорим само за тези турнири, защото има и други важни. Също така има много други велики играчи като Род Лейвър, Бьорн Борг, Джон МакЕнроу, Пийт Сампрас. Смятам, че с моите успехи съм близо до тях."

Федерер от своя страна смята, че Рафаел Надал може да достигне неговата бройка от 16 титли от Големия шлем. Испанецът в момента има 10. "Да, защо не. Той се справя много добре през годините. Той е велик шампион."

Федерер не крие, че Олимпийските игри се явяват най-важни за него през 2012-а, макар да му е трудно да каже че ще се концентрира само върху тях.

"Всички турнири са много важни. Това ще бъде велико лято за нашето поколение. От сега до US Open ни очаква невероятно време. Ако спечеля златен медал на Олимпийските игри в Лондон това ще даде един невероятна завършеност на моята кариера," споделя още Фед-Експрес.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини