Патрик Муратоглу: Успехите на Григор ще дойдат, но не трябва да бързаме



01-05-2012 17:15 | Станко Димов

От началото на годината Патрик Муратоглу е човекът, който се грижи лично за тренировките и развитието на Григор Димитров. Вече няколко дни г-н Муратоглу е в България, за да наблюдава на живо изявите на възпитаника си в срещите за Купа „Дейвис”, които започват в сряда. Наставникът на Григор Димитров отдели от ценното си време и отговори на някои въпроси, свързани с ракета №1 на България.

„Първата причина, поради която започнах да тренирам Григор Димитров е нашата добра връзка и разбирателство през годините. Знаете, че в нашия спорт личният контакт е много важен. Прекарваме доста време с Димитров, пътуваме заедно, пътуваме много, а в такива ситуации няма как да работим, ако преди всичко не се разбираме добре. Това е първата причина. Втората е, че Григор е много мотивиран, много амбициран. Той наистина иска да извлече максимума от възможностите си. За мен той притежава потенциал, за да изпълни целите си.

Не мисля, че Григор има някаква конкретна цел. Не се стреми неизменно да бъде в Топ 20, Топ 30 на световния тенис. Най-важното за нас на този етап е да работим здраво, да даваме 100% от възможностите си. Всеки ден, на всяка тренировка. Точно заради това предпочитам нашите цели да са следните: Григор Димитров да продължи да се развива. Да развива играта си, да се развива физически, всеки ден, с всяка изминала тренировка. След това ще кажем – „Аз искам да бъда там, или там (визирайки позиция в ранглистата). Никой не може да контролира времето, никой!

Дали е достатъчно търпелив? Това е най-големият проблем на всички млади играчи. Знаете, когато човек е млад иска всичко на момента. За да стигнеш там, където искаш, трябва да работиш всеки ден, а също така да бъдеш и търпелив. Определено Григор полага големи усилия, в това мога да ви уверя."

На въпрос на Тенис24 дали Григор трябва да се сравнява с младоци като Милош Раонич и Бърнард Томич, които успяха да минат пред него в ранглистата, Муратоглу коментира:

"Резултатите идват при всеки състезател в различно време. Има такива, които достигат до върха още в началото на кариерата си, на други пък им трябва повече време. Давам ви за пример Хингис, която на 16 години стана №1 в света. Моресмо също оглави ранглистата, но го направи на 25 или 26 години. Тук няма правила, не можем да контролираме времето. Най-важното нещо е всеки ден да вървим крачка напред.

"Спомнете си, че когато Хингис беше №1, всички казваха, че нейният тенис, изчистения й стил на игра, е най-добър. След това дойдоха сестрите Уилямс и най-важното нещо стана физическата мощ. След това пък се появи Хингис, която е 160 см. И тя победи сестрите Уилямс. Така че в тениса няма закони. Не можем да предвидим кога ще дойде прогресът.

"Разбира се, че можем да сравняваме играчите и по ранглиста. Да, в момента Раонич на пример е пред Димитров. Той (Раонич) има едно голямо оръжие – сервисът. Григор Димитров има две – сервисът и форхендът. Разбира се, той има и други силни черти. Лейтън Хюит преди време стана №1 без силно оръжие, така че в тениса няма закони!”, каза с усмивка на лице Муратоглу.

Иначе самият Григор Димитров сподели, че още от първия си ден в академията Муратоглу се е чувствал отлично и е получавал необходимата подкрепа. Гришо призна, че не чувства Патрик Муратоглу за „нов треньор”, или нов човек в екипа му, тъй като французинът винаги го е подкрепял.

ЕКИП НА TENNIS24.BG

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини