Новак Джокович по пътя на истинското величие



03-04-2012 16:46 | Николай Драгиев

Предстои сезона на клей, а с това и възможността след два месеца Новак Джокович да постигне най-великото постижение в модерните времена, а и в цялата тенис история. Ако Джокович спечели "Купата на Мускетарите" на "Ролан Гарос" през юни, той ще стане първият човек с четири поредни титли от Големия шлем, изравнявайки постижението на Род Лейвър от преди 43 години - през 1969 година.

Евентуално подобно постижение на Джокович би задминало това на Лейвър. Фактът, че Лейвър е спечелил своите титли в календарна година добавят единствено малко романтика и митология, но не правят успеха му по-значим или велик.

Когато Лейвър постига Календарен Голям шлем през 1969, а и преди това за 1962, този спорт се играе предимно на трева. Три от четирите основни турнира се провеждат на тревен корт, а единственото изключение е Откритото първенство на Франция. Сега генерацията на Джокович се състезава на три различни настилки, да не говорим че кортовете на US Open са положени върху цимент и условията са далеч по-бързи от бавните кортове с високо отскачане на топката в Мелбърн. Това прави четири различни настилки.

Друг аргумент е, че в днешно време тенисът е много по-брутален и оспорван спорт, отколкото е бил по време на времената на Лейвър от 60-те. Изискват се  много по-изключителни физически и технически умения, отколкото във времето, когато топките са правени от филц, а ракетите от дърво. Отнело е време докато тенисът се развие като професионален спорт в Откритата ера от 1968-а. Именно това позволява на Лейвър да постигне втория си успех от четири поредни титли.

Нужно е да оценим и това, че в момента много повече страни създават тенис състезатели. Още повече Джокович се състезава в една ера с Роджър Федерер и Рафаел Надал, които са двама от най-великите играчи в историята на играта.

Та може ли Джокович да постигне това? Миналия сезон той сякаш хвърли от червения пясък в очите на Рафа, побеждавайки го във финалите на турнирите в Рим и Мадрид. Смятам, че ако неговият полуфинал срещу Роджър Федерер бе игран при по-топло и сухо време, а не в една тъмна и влажна вечер, то Джокович щеше да стигне финала в Париж. Така че все още не сме наясно как би изглеждал Джокович в един финал срещу Надал.

Кой обаче би бил изненадан ако Джокович спечели първа титла на "Ролан Гарос" и по този начин оформи своя Кариерен Голям шлем, реализирайки най-големия подвиг в историята на мъжкия тенис?

Марк Ходжкинсън

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини