Григор Димитров - комбинация от Марат Сафин и Ришар Гаске, а не нов Федерер



28-03-2012 15:36 | Николай Драгиев

Един от най-популярните тенис анализатори в САЩ - Питър Бодо от сайта Tennis.com направи специален коментар на вчерашния мач на Григор Димитров и Янко Типсаревич.

Той представя любопитно сравнение между кариерите на двамата и обобщава, че Типсаревич е добър пример като състезател, който е успял да достигне максимума на своя потенциал, докато Димитров е по-скоро от този тип играчи, които имат много качества, но не успяват да ги реализират на 100%.

"Знаете за Димитров - 20-годишният българин, който бе определян като новия Роджър Федерер. От това, което видях (срещу Типсаревич), Димитров по-скоро е комбинация от малка част от Марат Сафин и малко от Ришар Гаске. Което значи, че е надарен с качества, но е пред опасността да тръгне по нанадолнището," пише Бодо.

"Типсаревич от своя страна се разви в последните години като отличен пример за напълно реализиран талант. Той държеше под напрежение Димитров и успя да се справи с взривната му игра. Типсаревич игра умен и много дисциплиниран тенис - мъдър, типичен за ветеран тенис, докато нервите на Димитров не издържаха в тайбрека," анализира още Бодо, който се спира и на двете двойни грешки в дългия гейм за Гришо, които почти подариха първия сет на сърбина.

Питър Бодо смята, че Григор не умее да извлече максималното от своите качества, които му дават твърде много опции на корта.

"Проблемът на Димитров, в моите очи е, че той сякаш е объркан от собствените си качества. Той обича да държи топката в игра, което налага да полага много усилия и това е много труден начин на живот. Чаша, която прелива не е по-привлекателна от такава, която не е пълна. Типсаревич, за разлика от Димитров, има прекрасно модулирана игра. Той разбира своите предимства и подбира внимателно своите действия. Неговата чаша е пълна до горе," метафорично допълва Бодо в своя анализ.

Бодо поднася и малко от собственото виждане по темата на Типсаревич, който е известен като наистина любопитен събеседник.

"Не искам да кажа, че съм бил точно "провален" тенисист. Но се намирах на 60-50 .. 40-о място в ранглиста. Това бе добро постижение, но за да достигна психическата устойчивост, която имам в момента, ми отне доста време. Имам чувството, че играчи като Джокович и Надал са имали тази сила още на 10 годишна възраст. Наистина съжалявам, че в по-ранните години на моята кариера не съм имал тази устойчивост. Но съм безкрайно щастлив от това, което имам в момента," споделя Янко.

"В моя случай промяната бе свързана с това да стана по-дисциплиниран. Опитвам се да правя нещата простичко. Следвам определени правила и опитвам да нареждам живота си така, че 2 + 2 + 2 + 2 да прави 8. Не искам да усложнявам нещата, не е нужно," допълва Типсаревич.

Янко смята, че топ играчите се притесняват от мачовете главно срещу по-слабите състезатели. "Не може да оставиш топ играчите да стартират силно. Започнат ли да се чувстват добре на корта, шансовете ти драматично намаляват, защото тези играчи вече не усещат напрежение. Те се притесняват от мачовете срещу играчи с по-нисък ранкинг. Когато играят помежду си им е по-лесно."

Типсаревич не крие, че е изчакал Григор Димитров сам да направи грешки в решителните моменти. "Търпеливо чаках моите шансове и се възползвах по най-добрия начин от неговите грешки. Във втория сет имах късмет да направя печеливш удар на линията при негов първи сервис (за пробива)."

В заключение Питър Бодо отчита, че младоците като Григор Димитров само могат да се поучат от трудния път, по който е минал Типсаревич. "Пътят на Типсаревич дотук бе дълъг и младоците като Димитров могат само да спечелят, ако разберат, че не всичко опира до това как се чувстваш, колко мощно можеш да пласираш своя форхенд или как винаги има нов турнир, ако се случи да не си готов за предизвикателството от деня."

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини