Пресконференцията на Гришо: Никога не ми е липсвала мотивация, винаги съм искал да бъда по-добър



26-03-2012 03:36 | Николай Драгиев

Представяме Ви цялата пресконференция на Григор Димитров след победата с 6:3, 2:6, 6:4 над Томаш Бердих. Това бе първи успех на Гришо над състезател от топ 10 на ниво ATP и ще го върне отново в първата стотица на ранглистата.


Въпрос. Това е първата Ви победа над играч от топ 10. Какво е чувството да преодолеете тази бариера.
Григор Димитров: Определено днес направих чудесен мач, денят е страхотен за мен. Не очаквах да играя толкова силно. Имам предвид, че бях малко изморен. И освен това играех срещу Томаш, с който винаги е удоволствие да се състезавам. Смятам, че е невероятен състезател, добър играч и добър човек извън корта.

Така че наистина го уважавам много. Винаги е хубаво да правим такива битки.

От друга страна, аз играх много добре. Не успях да пласирам достатъчно първи сервис. Знаех, че има няколко неща, които ако не се развият по правилния начин, ще загубя мача.

Имах късмет при 4:4 в третия сет, да, доволен съм че затворих мача.

В. Кое бе ключово за днешната победа?
Григор Димитров: Определено спечелването на първия сет бе много важно. Имаше доста точки за пробив. Много щастлив бях, че се справих и намерих моята игра отново. Да, той направи някои грешки, които му костваха малко, знаете, а аз бях на точното място в точното време. След това всичко се свеждаше до това да се подготвя за третия сет.

Не се чувствах добре, но знаете, просто се бориш и се надяваш някак да получиш предимство. Това и стана.

В. Ще направите ли нещо специално, за да отпразнувате първата победа над играч от топ 10?

Григор Димитров: Не знам още. Между другото съм доста гладен точно в момента (усмихва се). Не, не съм измислил нищо до момента.

В. Може ли да ни опишете колко всъщност трудно е да играеш на професионално ниво в сравнение с участията при юношите? Знаете, при постигането на поредни победи, защото може да постигнете добър резултат, но на следващия ден всичко започва отначало.
Григор Димитров: Да, имам предвид, че винаги е трудно. Спомням си, че играех с юношите и после се присъединих към момчетата тук и си мислех, че всичко ще е като разходка в парка.

Но очевидно това не е така. Всъщност съм много щастлив от това, което съм постигнах до момента. Това е един от първите турнири, в който съм наистина постоянен в тренировките, в мачовете и в начина, по който се справям с всичко. Много съм щастлив от това. Наистина е трудно. В днешно време тенисът е изключително оспорван и физиката е много важна. Нужно е да си на топ равнище всеки път.

Разбира се, всеки има своите лоши дни и опитва да се справя с тях. Но всъщност не може да има оправдания като "имах лош ден".

В. Има ли принос за тази победа новият Ви треньор?
Григор Димитров: Да, да, определено. Работя с Патрик Муратоглу от много дълго време. Всъщност това е първият ни турнир, в който пътуваме заедно.
До момента всичко е страхотно. Имаме добри отношения, което е най-важното, а и тренираме по правилен начин. Чувствам се добре на корта и това е нещото, което всеки играч иска. Просто трябва да си доволен и да работиш по начина, който смяташ за правилен и според това, което треньорът ти казва.

В. Осъществихте много сериозен лагер по време на Коледните празници. Изглежда всичко при Вас се нарежда, нали? До колко тези тренировки са свързани със старта на годината и това да се представяте добре?
Григор Димитров: Подготовката, която направих, бе една от най-добрите, които съм осъществявал, откакто играя професионално. Беше страхотно. Всички бяха там. Изкарахме невероятно. Не всичко опира до подготовката.
Така че, да, определено това се отплаща. Очаквах да играя може би малко по-добре в началото на годината, но очевидно тогава не е било точното време.

Чувствам се добре в позицията да надграждам върху това. Разбира се, мотивиран съм да тренирам и да съм максимално подготвен за следващите турнири и ще видим как ще се представя на различните настилки, на открито и закрито.

Плюс това, този турнир ми носи много хубави спомени. Като юноша съм играл тук толкова много пъти, така че винаги е приятно да се върнеш, но в по-висока лига.

В. Гледайки към следващия мач с Типсаревич, какво усещате?
Григор Димитров: Играл съм с Янко няколко пъти. Ще бъде добър мач. Няма какво толкова да кажа по темата.

В. Това е пореден сблъсък с някой от топ 10, можете ли да се справите?
Григор Димитров: Да се надяваме. Разбира се, че се надявам да успея. Ще опитам да изиграя добър мач и искам просто да бъда готов физически. След това трябва да се настроя психически по правилния начин, за да играя добре. Това е всичко, което искам.

В. Видяхме Серина, която Ви подкрепяше. Може ли да ни кажете малко за Вашите отношения?
Григор Димитров
: Какво искате да знаете? Не, шегувам се. Не, тя е мой добър приятел. Тя дойде след това в съблекалнята, не в съблекалнята, а във фитнеса, за да ме поздрави. Беше много приятно от нейна страна, да.

В. Какво очаквате от себе си? Какво Ви разделя от мястото, на което искате да бъдете спрямо сегашната си позиция извън топ 100?
Григор Димитров: Приблизително 2000 точки (място в топ 15, б.р.).

В. Какво е нужно да подобрите в играта си от Ваша гледна точка?

Григор Димитров: Това определено е добър въпрос. Значи, определено смятам, че трябва да тренирам здраво, да бъда по-постоянен във всеки един ден и да правя нещата дори по-добре, знаете, да правя всичко правилно, да бъда професионалист, доколкото е възможно.

Знаете, отиваш на корта, имаш твоите 2 часа тренировка. След това час във фитнеса, час и половина още в залата. Това са задължителните неща във всеки един ден.

Разбира се, да бъда постоянен в мачовете. Това е едно от нещата, които всеки играч иска и се стреми към него.

Разбира се, че не е лесно. Трябва да задържиш верния курс, независимо от всичко, независимо как се чувстваш.

Лично аз мисля, че ако развиваш играта си по начина, по който искаш и дори и да не се получава за момента, можеш да успееш във времето и е нужно да си постоянен. В днешно време всеки има шанс. Но, разбира се, трябва да тренираш. Трябва да направиш определени неща, да преминеш определени ситуации.

Понякога трябва да се молиш за най-доброто по време на мач.

В. По време на Australian Open бе много тежко за Вас, Патрик Муратоглу и Жереми Шарди да се срещнете още в първи кръг. Беше зрелищен мач (Гришо спечели в 5 сета). Колко трудно е да играеш срещу някой толкова близък?
Григор Димитров: Винаги е трудно, особено срещу Жереми. Той е мой добър приятел. Тренирахме заедно на о. Мавриций. Заедно сме в академията. Живеем врата до врата. Някак е забавно, но в никакъв случай приятно, не. И двамата знаем това.

Дори след жребия вечеряхме заедно. Просто трябва да преминеш през този период. Но, да, трудно беше.

В. Мислите ли, че Ви е липсвала мотивация в миналото, тъй като сте осъзнавали колко потенциал притежавате? Това ли е победата, която може да Ви мотивира да достигнете следващото ниво на развитие?
Григор Димитров: Не. Винаги съм бил мотивиран да правя нещата по-добре и да подобрявам играта си на корта и всичко свързано с тениса.

Никога не знаеш какво ще се случи по време на турнир. Изведнъж започваш да печелиш един, два, три, четири мача в турнир и изведнъж взимаш даден турнир.

Подобна развръзка напълно променя всичко около теб и за ден, два, вече си като в топ 20. И си казваш "О, Господи, можеш да го направиш." След това ставаш по-силен и по-устойчив психически.

Знаете, всичко подлежи на подобрение и в края на краищата се превръщаш в този, който наистина си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини