Надал: Всичко с данъците ми е законно, чист съм от допинг



21-03-2012 12:26 | Николай Драгиев

Първо беше Яник Ноа и обвинението за наличието на „вълшебен сироп" в испанския спорт, после по френския телевизионен „Канал +" се появи анимационният скеч за вълшебното „гориво" (в клипчето Надал купува минерална вода на бензиностанция, изпива я, после уринира в резервоара на останалия си без гориво джип и го подкарва с мръсна газ). В Испания пък имаше обвинения за данъчни измами, а накрая, в световен мащаб, той се изяви в ролята на говорител на тенисистите, възмутени от претоварения календар. През последните месеци на Рафаел Надал не му остана много време да поработи достатъчно върху своя ретур или работата с краката на корта.

Номер 2 в световната ранглиста и 6-кратен победител в "Ролан Гарос" даде обширно интервю за френския "Екип" миналия петък точно преди загубения полуфинал срещу Роджър Федерер в Индиън Уелс. Грабнал огромния си сак с мръсни екипи, той заема място в задната част на колата на организаторите на път към своя дом, седнал отляво, за да остави повече място за уморения си десен крак. В продължение на половин час Надал се спира на скандалите, уточнява своето мнение за допинга в професионалния спорт и говори за Джокович, "Ролан Гарос" и някои други неща. С откровеност и непринуденост, предизвикващи уважение.

- Вие планирахте да посветите месец февруари на интензивна подготовка и да започнете един нов сезон с турнира в Индиън Уелс (Надал загуби 1/2-финала от Федерер, но спечели титлата на двойки). Но в крайна сметка успяхте ли да изпълните своята програма покрай всичко, което се случи?
- Беше едновременно спокоен и неспокоен месец. Да започнем с обвиненията за данъчни измами (според в. „Ел Мундо" групировката от фирми на Надал „Аспемир" със седалище в данъчния рай в Гуипускуа, в баската провинция, е изплатила само 0,02% от дължимите на хазната данъци). Дадох интервю пред испанската телевизия, за да изясня всичко, което касае моите фирми в баската провинция. Очевидно бе, че се налага да говоря пред всички. Аз съм тенисист и имам достатъчно проблеми за решаване, свързани с моята професия, за да не се занимавам с всичко това. Но когато пресата започна да изважда наяве тези истории за някакви данъчни измами, то бе всичко друго, само не и приятно. И най-вече това не е вярно. Всичко сме направили законно, плащам всичките си данъци в Испания. Направих каквото трябваше, казах каквото имам да кажа. Най-вече заради хората в Испания, които преживяват труден икономически период. На мен това ми навреди.

- Няколко дни след тези полемики се прибави онзи анимационен скеч по френската телевизия, в който вие уринирате в резервоара на своя джип, преди да го подкарате като допингиран. Кой ви информира за съществуването на този скеч?
- Въобще нямам навика да чета всичко, което се пише за мен в пресата, и наистина не съм много в течение какво се говори по мой адрес. Но в този случай ми го обясниха подробно и накрая аз гледах този скеч. Той не ме разсмя, но в крайна сметка всеки има различно чувство за хумор. Френският хумор и испанският хумор не са еднакви. От една страна, разбрах първия скеч, но в Испания имаше прекалено много реакции, които нарастваха с всеки
изминал ден. Е, за щастие накрая всичко свърши.

- Значи нито за миг това не ви развесели?
- Аз съм човек, който обича майтапите, обичам да се шегувам, но вярвам, че в цялата тази работа има един проблем: една част от населението изобщо си няма понятие какво е да си професионален спортист. Тя не знае нито как действат допинг контролът, нито че тестове се правят почти всеки ден.

Не знае, че ние трябва да информираме къде се намираме, за да бъдем на разположение 365 дни в годината. Без нито един свободен ден! Когато човек знае всичко това, когато си наясно малко със спортната среда, тогава този скеч е много неприятен, но не това е най-лошото. Това, което най-много ме дразни, е, че хората не са наясно, че с тези ограничения, с тези тестове е невъзможно да шмекеруваш, да имаш забранени вещества в организма си и да преминеш през дупките в мрежата.

Мисля, че има риск този скеч да създаде отрицателно отношение както към мен, така и към испанския спорт от страна на хората, които познават слабо тези неща. И смятам това за несправедливо. Тенисът е много чист спорт. В него има много малко случаи с допинг.

- Не смятате ли, че вашият мироглед към нещата е прекалено наивен?
-    Може и да съм наивен, но по-добре е да съм такъв. Аз съм толкова далеч от света на допинга, че въобще не го познавам. Не го познавам. Нула! Зная само какво е допинг контрол. Според мен, ако някой взима допинг, той ще бъде хванат и ще си плати. Хората може да ме смятат за наивник. Някои считат, че тестовете са недостатъчни и изостават, но нищо не може да ме убеди да споделя това мнение. Аз имам доверие на хората дотогава, докато не бъде доказано нещо нередно. Проблемът с допинга съществува и ще съществува, но според мен във Франция се раздухва някаква мания по този въпрос.

Разбира се, че може да има измами в спорта, в бизнеса, в живота, във всичко. Някои може би гледат на спорта по-различно, като взимат забранени препарати, но аз съм убеден, че повечето мислят като мен и аз никога не бих обвинил някого без доказателство. Не знам защо, но проблемът с вас, във Франция, е, че вие се съмнявате във всички. Не можете да ме обвините, че разчитам на вълшебния сироп, защото вълшебният сироп това са усилията и работата.

Навсякъде има хора, които се допингират - в Испания, също и във Франция, в Швейцария, в САЩ и т. н. Навсякъде по света. Тези, които са го сторили, са наказани и толкова. Аз не приемам да ми слагат етикета „допингиран", при условие че още от 7-годишната ми възраст аз работя хиляди часове всеки шибан ден! И в даден момент това започва да ми досажда.

- Последен въпрос по тази тема. Бихте ли изяснили вашата позиция по отношение на Алберто Контадор, към когото отправихте чрез Туитър послание за подкрепа?
-    Преди всичко аз подкрепям Алберто Контадор, защото той е мой приятел
Той е готин тип. Той казва, че не се допингирал, и аз му вярвам, защото той ми е приятел. Когато излезе положителната допинг проба на Ришар Гаске през 2009 година, аз веднага казах, че не вярвам това да е вярно, защото го познавам от 11-12-годишна възраст и няма как да повярвам в това.

И бих искал да бъда възможно най-ясен, за да може да го разберат добре хората, особено във Франция. Алберто бе наказан, а също и Ришар навремето (впоследствие Гаске бе реабилитиран от спортния трибунал). Това, което хората така и не могат да повярват, е, че може да е напълно достатъчно някой незабелязано да ти сложи забранен препарат в питието, което да разруши една кариера. Алберто бе наказан, но аз му пожелавам от все сърце да се завърне силно, с шампионския дух, който го характеризира.

-  А възможно ли е в Испания елитният спортист да играе една прекалено голяма социална роля на отдушник заради болезнената икономическа ситуация? Като предпазен клапан за ежедневните проблеми на населението?
- Мисля, че ние трябва да бъдем за пример. Спортът да продължи да бъде нещо чисто. Той е всекидневното усилие към победата с непрекъснатия стремеж към максимума. Сигурно е, че хората са много запалени, те обичат спорта, а аз - най-силно! И когато гледам спорт като зрител, това ме прави щастлив, дава ми положителна енергия да виждам как испанският спорт блести по цял свят.

- Дали това не ви носи и допълнително напрежение, или допълнителна мотивация - да „играете за хората"?
- Нито едното, нито другото. Аз правя това, което мога. Когато даваш всичко, което можеш от себе си, от теб не може да се иска повече...

- Да се върнем на корта. И то към вашия най-голям враг - Новак Джокович. Вие повтаряхте няколко пъти, че няма да търсите някакъв специален план, за да го надвиете. Само че имаше период, когато Роджър Федерер призна, че трябва да изготви специален план как се побеждава Надал. Идиотско ли е според вас и вие да подходите по същия начин?
- Аз трябва да подобря моя тенис цялостно, за да имам повече варианти срещу Джокович, но не съм обсебен от никого. Мисля първо за мен, преди да мисля за Новак, за Федерер, за Мъри или за Ферер. Сутрин се събуждам, за да опитам да стана по-добър, отколкото предишната вечер. После ще видим дали това ще е достатъчно, за да бия тези, които бих искал да победя. Новак е в невероятна форма, но аз за малко да го бия в Австралия...

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини