Човекът, който победи Роджър Федерер с 6:0, 6:0



12-03-2012 16:51 | Станко Димов

Рето Шмидли е единственият човек на планетата, който е побеждавал Роджър Федерер с резултат 6:0, 6:0. Разбира се двубоят е от ранните юношески години на Роджър, а любопитното е, че „екзекуторът” на Федерер в момента е полицейски служител.

„Това беше преди много години. Мисля, че аз бях на 13, а Роджър на 10”, започва разказа си полицай Шмидли.

„Срещнахме се на един от най-значимите юношески турнири на територията на Швейцария. Мачът ни беше в първи кръг. Спомням си, че денят беше много горещ. Това беше първият изобщо двубой на Федерер в турнир и напълно разбираемо той беше много нервен.

Спомням си, че допусна страшно много грешки. Тогава нямах представа, че побеждавам момче, което след време ще спечели всички турнири от Големия шлем. В този ден по нищо не личеше, че Роджър ще стане толкова добър тенисист. Нямаше как да видиш в него някой, който един ден ще бъде №1 в света”, сподели Рето Шмидли.

„Този мач е един страхотен спомен за мен, особено когато сега го гледам по телевизията как печели всички турнири. Светът никога повече няма да види как някой побеждава Федерер с 6:0, 6:0. Може би имах късмет, че се изправих точно срещу него в този ден. Според мен той беше толкова нервен, че щеше да загуби от всеки в същия ден. Още тогава обаче си проличаваше, че има добър подход към топката. Опитваше трудни, специални удари, при това през цялото време.

Той не играеше като останалите момчета на неговата възраст в Швейцария, които се опитваха просто да удрят топката и да не допускат грешка. Роджър беше различен, той се опитваше да направи красива точка, да завърши разиграването по атрактивен начин. Може би това беше знакът. Тенисът, който той играеше не беше нормален. Вече когато стана на 14 се видя, че наистина може да бъде много добър играч. Дори и тогава обаче съм сигурен, че никой не е предричал успехите, които Федерер постигна през годините.

Хората около Базел ме познават като човека, който е победил Федерер с 6:0, 6:0. Случвало ми се е да ме питат случайни хора дори при рутинна проверка на документите: „ти ли си момчето, което е победило Федерер с 6:0, 6:0?”. Смешно да бъда разпознаван в тази светлина, когато съм облечен в полицейска униформа. Понякога обаче хората се шегуват с това, като ми казват: „погледни се, бил си Федерер с 6:0, 6:0, а сега работиш в полицията”. Е, в такива случаи не ми е много забавно. Но като цяло повечето хора се държат мило с мен.

С Роджър сме се виждали и години след този мач. Наскоро го гледах на турнира в Базел. Той е много зает, но все още си е същия човек. Не говорихме за нашия мач, но той си спомни за мен и ме поздрави. Радвам се, че след толкова години все още си спомня за мен. Но това си е до човека, а аз мисля, че той е страхотен.

Разбира се, че да си полицай е много по-опасно от това да играеш тенис. Като се върна назад във времето обаче аз никога не съм имал амбициите да стана професионалист. След като завърших гимназия и преди да отида в университет бях за няколко месеца в Австралия. Там се опитах да участвам в един турнир, но изобщо не успях да се класирам в основната схема. Преодолях два кръга на квалификациите, но в третия отпаднах.

След като се върнах в Швейцария отново се опитах да се включа в няколко турнира, но отново нищо не се получи – отпадах в квалификациите и в крайна сметка се отказах да стават професионалист. Продължих да играя тенис, но без сериозни цели и амбиции”, разказа още полицай Шмидли и просто човекът, който победи Роджър Федерер с 6:0, 6:0.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини