Преди финала: Мъри срещу Федерер, битка №15



03-03-2012 00:10 | Николай Драгиев

Анди Мъри, който е считан за най-добрия състезател понастоящем без титла от Големия шлем, е едва един от четиримата състезатели в историята с 8 или повече победи над Роджър Федерер. Шотландският боец води с 8:6 в сблъсъците между двамата, а днес предстои битка №15.

Този факт сам по себе си говори красноречиво за класата на иначе подценявания понякога Мъри. Все пак един по-задълбочен поглед върху резултатите ще ни покаже, че във финални мачове Федерер води с 3:2 победи. Включително и двата финала между тях в турнирите от Големия шлем - US Open 2008 и Australian Open 2010.

В момента и двамата имат нужда от увереност, след като в последно време са в сянката на Новак Джокович и Рафаел Надал. Въпреки добрата си игра Федерер няма титла от Големия шлем в последните 2 години, а не е печелил финал в пряк сблъсък с някой от топ 4 от същата тази 2010-а година.

Още по-интересно е, че при успешната за Мъри 2011-а и стабилните резултати на Федерер почти през целия сезон, двамата така и не се срещнаха нито веднъж. Това са близо 15 месеца пауза в едно наистина качествено съперничество.

ПРЕДИМСТВАТА НА ФЕДЕРЕР
На бързата настилка в Дубай Федерер може да разчита на прекрасния си сервис по най-добрия начин. Неслучайно той е спечелил всичките си 46 сервис-гейма от началото на турнира. Освен това при тези условия Федерер успешно прави това, което може най-добре - осъществява уинъри от почти всички позиции на корта в типичния си мълниеносен стил. Швейцарецът успява добре да разнообразява играта си, а понякога търси и излизания на мрежата. Форхендът е ударът, с който Федерер превъзхожда Мъри и той трябва да го използва по най-добрия начин, ако иска да стигне до победа.

ПРЕДИМСТВАТА НА МЪРИ
24-годишният шотландецът показа добра игра срещу Новак Джокович, но далеч не демонстрира всичко от репертоара си. Мъри призна това след мача и поясни, че се надява да подобрява представянето си в следващите срещи. През 2012-а форхендът му става все по-добър и това е отлично допълнение към един от най-качествените бекхенди в света. В Дубай Мъри сервира отлично и това му носи много лесни точки. Няма съмнение, че Мъри ще подложи на обстрел бекхенда на Федерер, а също ще разчита и на прекрасната си игра в защита. Той демонстрира контраатакуващите си умения по прецизен начин срещу Новак Джокович. Мъри знае как да победи Федерер, а освен това е най-успешен срещу топ 3 в мачове 2 от 3 сета.

Букмейкърите дават между 55-60% шанс на Роджър Федерер да спечели своята пета титла в Дубай. В същото време Мъри, който има само една загуба през 2012, не трябва да бъде подценяван и със сигурност ще влезе в срещата с огромна увереност след триумфа над Джокович.

Началото на финалната среща е 17,00 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини