Първата загуба е факт! Мъри приземи световния №1 (ВИДЕО)



02-03-2012 16:40 | Станко Димов

Световният №1 Новак Джокович допусна първа загуба за годината. Тя дойде на полуфиналите на турнира в Дубай (АТР 500) и бе нанесена от Анди Мъри. Шотландецът се наложи с 6:2, 7:5 след час и 20 минути игра, като по то този начин уби надеждите на сърбина за 4-та поредна титла в турнира.

Резултатът в срещата днес дойде напълно закономерно с оглед показаното от двамата. Мъри демонстрира перфектна защита и почти нямаше топка, до която да не достигне. В комбинация с това британецът сервира отлично, с което допълнително усложни задачата пред световния №1.

На другия полюс бе играта на Джокович. Доста необичайни грешки, както от бекхенд, така и от форхенд оставиха трайна следа в представянето на сърбина. Ноле приключи серията си от 18 поредни победи в ОАЕ и няма да може да догони засега рекордьора Роджър Федерер, който има 4 титли.

Победата е 7-а за Мъри срещу действащ водач в световната ранглиста. Той има 3 успеха над Рафаел Надал и по 2 срещу Джокович и Роджър Федерер.

Двубоят започна на много високо ниво, като в първите геймове двамата лесно взимаха подаванията си. Така беше до шестия гейм, в който Мъри навакса пасив от 30:0 и първи проби. Любопитното е, че до този гейм световният №4 не беше спечелил нито една точка при сервис на Джокович.

както можеше да се очаква, отговорът на сърбина бе светкавичен. Още в ответния гейм Ноле стигна до преднина 40:15, което означаваше 2 точки за връщане на пробива. Мъри обаче пласира по отличен начин няколко начални удари и в крайна сметка взе подаването си, повеждайки с 5:2.

Това сякаш бе и повтарният момент в сета, защото в следващия гейм Джокович тотално загуби желание за борба. Мъри набързо стигна до 0:40, след което затвори сета с 6:2 за точно 30 минути игра.

Силната серия на шотландеца продължи и в началото на втория сет, когато след брилянтна защита Мъри направи нов пробив, повеждайки с 3:0. Това означаваше и 7 поредни гейми в актива на Мъри.

От тук нататък мачът тръгна гейм за гейм, като така се стигна до 5:3, когато със сервис на своя страна британецът можеше да подпечата победата си. Да, ама не. В последния момент, както не рядко се случва, Джокович върна пробива и изправи на крака публиката, която искаше двубоят да продължи.

И когато тайбрекът изглеждаше неизбежен, Мъри направи пробив в последния възможен момент, с който сложи край на хегемонията на Джокович в Дубай.

Титлата в Дубай е първата, която Джокович не успя да защити. Следващата седмица стартира турнира в Индиън Уелс („Мастърс 1000”), където сърбинът отново има да брани първо място.

Финалът Мъри - Роджър Федерер е в събота от 17,00 часа българско време.

Дойде ли краят на дългото чакане за Мъри?

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини