Клайстерс изненада всички, връща се на корта на 36 г.



12-09-2019 17:05 | Станко Димов

Бившата №1 в световната ранглиста Ким Клайстерс ще се завърне в професионалния Тур през новия сезон. 36-годишната белгийка, която се отказа от тениса след US Open 2012, обяви новината в четвъртък.

„Не мисля, че имам да доказвам нещо на някого. За мен това е предизвикателство. Все още обичам да играя тенис. През последните 7 години се отдадох на майчиството и също го обикнах. Но сега ми се ще да опитам да бъда и двете – добър родител и професионален тенисист“, коментира Клайстерс, носителка на 4 титли от турнири от Големия шлем.

„Любовта ми към спорта все още е налице. Въпросът сега е дали ще бъда в състояние да се върна на нивото, на което искам да играя. Нека опитаме“, добави Клайстерс.

Белгийката започна професионалната си кариера през 1997-а година. Тя оглави ранглистата през 2003-та година. Две години, след като спечели първата си титла от Шлема на US Open 2005, Клайстерс шокира света обявявайки, че слага край на кариерата си едва на 23 години. Причината – множество контузии и желанието на белгийката да създаде семейство.

През август 2009 г., когато вече е станала майка, Клайстерс се завръща в тура на „Роджърс Къп“ и Синсинати, където постига две победи над тенисистки от Топ 10. В третия си турнир след завръщането – US Open, белгийката стига до трофея. Тя участва в турнира с „уайлд кард“, като все още няма място в ранглистата. По пътя към трофея Клайстерс побеждава Винъс Уилямс, Ли На, Серина Уилямс и Каролина Вожняцки.

През 2010 г. Клайстерс печели още 5 трофея, в това число и успява да защити титлата от US Open. На Australian Open 2011 г. Клайстерс печели третата си мейджър титла след завръщането на корта, а седмици по-късно оглавява и ранглистата.

След US Open 2012 белгийката обяви оттеглянето си от корта. 8 години по-късно тя ще направи нов опит да рестартира кариерата си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини