Федерер: Горд съм, беше исторически сезон



Федерер: Горд съм, беше исторически сезон
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
18-11-2018 10:41 | Николай Драганов

Преди началото на турнира в Лондон на карта за Роджър Федерер бяха поставени поредните невероятни рекорди - седма титла от финалната надпревара на ATP и трофей №100 общо в кариерата му. 


Но 37-годишният швейцарец не успя да се справи с агресията и настойчивостта на младия Александър Зверев, който го победи на полуфиналите. 


"Трябва да ви кажа, че съм изключително горд от факта, че на 37-годишна възраст все още съм толкова конкурентен и щастлив да играя тенис. От тази гледа точка, дори да съм разочарован от този мач, ако направя стъпка назад всъщност съм изключително щастлив от своя сезон", коментира Федерер след поражението от Зверев. 


"В известен смисъл беше исторически сезон. Завърнах се под №1 в света. Това беше голям момент в моя живот и моята кариера, честно казано, защото не мислех, че отново ще стигна върха", добави Маестрото.


През януари 2017-та Федерер се беше смъкнал до №17 в света, след като пропусна шест месеца заради контузия в коляното. Повече от 15 години той не беше класиран толкова ниско. Но швейцарецът отвърна на предизвикателството и през февруари се завърна под №1. 


"Пийт Сампрас някога каза: "Ако спечелиш титла от Големия шлем, това е добър сезон". Така че моят сезон започна страхотно. Играх много силно в Австралия, където нямам търпение да се завърна след няколко месеца", каза още Федерер, който завършва сезона с 48 победи и 10 загуби. 


"Втората част от сезона можеше да бъде и по-добра, може би. Аз също имах високи очаквания, както винаги. Така че съм щастлив, че създадох възможности в тази втора част на сезона. Може би загубих няколко доста оспорвани двубои, които можеха да промеят нещата", коментира той.


Покрай възможността Федерер да спечели своята 100-на титла в тура се създаде доста шум, който стигна до там, че по време на пресконференцията журналист, че швейцарецът е "имал нужда" от този трофей. "Не съм имал нужда, но продължавайте. Ще дишам въздух и без нея", отвърна той веднага с усмивка.


"Къде бях преди пет години? Борех се с болките в гърба и дори не знаех дали някога ще играя без тях отново, защото ги носех с месеци. Но ето ме сега, след един всъщност много добър сезон. Спечелих още една титла от Шлема, станах №1. Така че това е позитивен сезон. Именно така ще гледам на него", добави Роджър.


"Разбира се, малко съм разочарован, защото бях близо. Да бъда близо ме мотивира да продължавам, да печеля отново. Това е по някакъв начин вдъхновяващо. Но също така съм и разачарован, защото се целя високо. Това е нормално, но като цяло съм доволен как се разви сезонът. Има много позитиви и очаквам с нетърпение следващия сезон", завърши той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини