Джокович: Променям се



26-09-2016 07:35 | Tennis24.bg

Номер 1 в света Новак Джокович определено не е в най-добрата си форма, но доброто му настроение остава. Поне това излиза от думите му за сръбския вестник „Спортски журнал“. Той бе спрян за интервю по време на откриването на академията на Патрик Муратоглу в Ница, където дори размени няколко топки с доскорошната номер 1 в света Серина Уилямс.

Ето и цялото интервю на сърбина:

- Спечели „Ролан Гарос“, а това бе голямата цел за сезона. Имаш ли вече цели за следващия?
- Не мога да отговоря. Преминавам през някакъв преходен период – и като човек, и като тенисист. Няма как да дам нормален отговор. Дали ще е да спечеля турнир, или да бъда номер 1 в света…

- Дойде за няколко часа в Академията на Муратоглу в Ница. Защо е толкова важно?
- Ривиерата е много популярна сред тенисистите, най-вече защото това са Монако и Ница. От много години аз самият живея в Монте Карло. Много тенисисти идват тук заради климата, заради лайфстайла и блясъка. Но през зимата в Европа няма къде да се подготвяш за Австралия. Освен може би в Испания, където има подобни на тукашните условия.

С Патрик направихме много, за да има всичко необходимо на едно място. Тук има тенисисти от всяко ниво – от аматьори, до професионалисти. Той винаги е искал да направи най-доброто за тенисистите. И това тук помага за развитието на много играчи.

Който иска да стане топ играч, трябва да дойде в тази академия, защото тук те учат. Всички ние сме станали играчи, защото сме се влюбили в играта, не защото искаме да печелим пари. Децата трябва да вярват в мечтите си, но имат нужда и от подкрепа. Когато дойдат проблемите, трябва да разбереш, че е необходимо да продължиш напред, а не да спреш.

- А в Сърбия клубовете са основата…
- Да, в Сърбия клубовете са най-важните. Искаме да имаме академии и по-добри условия за развитието на тениса. Аз самият израснах в академия в Германия, където изкарах няколко години – между 12 и 17, при Ники Пилич, чиято академия е сред най-добрите в Европа. От там са дошли Бекер и Иванишевич. За мен това беше мечта – да стана топ-играч, и като ги гледах как те тренират, как живеят, кои са. Беше уникално преживяване.
Но тенисът е скъп…

Тенисът е много по-скъп спорт от футбола, баскетбола, или други отборни спортове. Имаш нужда от треньори, кортове, ракети, топки. Всичко това струва много. Затова тенисът не си струва много парите. Но затова е хубаво да има академии, като тази, където можеш да изпратиш детето си, защо предлага спортно образование. Надявам се в бъдеще да има и други такива.

- Оставаш хегемон в световния тенис…
- Искам някак да изясня на всички, че всичко се случва по Божията воля. Искам просто да се наслаждавам на тениса максимално. В последните месеци изпитвах огромно удоволствие. От „Ролан Гарос“ насам ми се случиха много неща, част от транзицията, която преживявам. Но в основата е най-основното усещане, това, което имах и в началото, когато започнах да играя тенис.

За мен най-важното е да си върна удоволствието и усещането за участието в турнири. Защото, когато не играя на турнири, съм много щастлив да играя тенис. Но в състезания това напрежение, атмосферата, може би ми идва много, не ми харесва. Сега съм в периода, в който, като всеки човек, се променям.

Абсолютно съм отворен към вселената и знам, че всичко, което правим в живота си е по Божията воля. Така трябва да бъде. Опитвам се да живея според истинските ценности, да търся щастието във всяка тренировка, във всичко, което правя, защото това е най-важното в живота.

- И всичко се промени след Париж?
- Не беше само напрежението след спечелването на „Ролан Гарос“. Вероятно е имало и малко пресищане. Така се стекоха обстоятелствата, че нямах психическата свежест, която ми бе необходима на Уимбълдън, US Open и на Олимпийските игри в Рио. Стигането ми до финала в Ню Йорк е изключителен успех, като се имат предвид медицинските обстоятелства. Въобще не трябваше да играя. Но успях да направя това. Разбира се, щях да се радвам повече, ако бях спечелил титлата, но и финалът е огромно постижение. Сега трябва да се оставя на процеса на промени и развитие и да придобия нови познания, както в тениса, така и в живота.

В момента съм в такъв период. Променя се мисленето ми. Вече не се интересувам толкова от успех, постижения и трофеи. Никога не съм играл тенис за тези неща. Още по-малко – сега.

- Какви са проблемите с контузиите? След мача с Вавринка в Ню Йорк кървеще и се говореше дори за операция?
- Не е толкова драстично. Слава на Бога. Но тялото ми не е на 20-годишен младеж. Това е сигурно. Играя повече от десет години на топ-ниво. Всичко това си има цена. От друга страна, аз вярвам в убежденията си за живота, за начина на живеене, на трениране, на възстановяване и грижа за тялото и, че това ще ми даде по-дълга кариера.

- А какво стана с братята ти – Марко и Джордже?
- Братята ми спряха да играят тенис, защото беше много трудно. Не е лесно да си като Серина и Винъс Уилямс, които са рядък пример в този спорт. Те играха тенис, но бяха в сянката на моя успех. Опитаха се да направят кариера, но се провалиха. Сега се опитват да открият какво искат от живота. Като че ли им олекна от както се отказаха от тениса. Той беше огромна тежест и напрежение за тях.

- Планираш ли да имаш своя Академия един ден?
- Само с помощта на Патрик (смее се). Засега нямам време да се посветя на собствена академия, но един ден ще се радвам да направя.

- И все пак – амбициите ти до края на сезона?
- Знам, че след US Open хората си мислят, че сезонът е свършил, защото няма повече турнири от Големия шлем. Но има още големи надпревари. Искам преди всичко да играя на тях. За останалото – ще видим.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини