Сесил Каратанчева: Не оправдавам Шарапова, за по-малко бях осъдена по-строго



09-03-2016 10:04 | Любомир Тодоров

Сесил Каратанчева не може да бъде обвинена в топли отношения с Мария Шарапова. През 2004-а на турнира в Индиън Уелс преди мача помежду им, 14-годишната тогава софиянка заяви на пресконференция, че е готова "да срита отзад" именитата си съперничка. Рускинята спечели в 3 сета, но се държа пренебрежително. Година по-късно Каратанчева беше уличена в употреба на нандролон и беше наказана за 2 години от Международната федерация. Девическата шампионка от "Ролан Гарос" се съгласи да коментира специално за Tennis24.bg казуса с Мария Шарапова, която призна в понеделник, че е използвала забранено вещество.

- Сесил, какво мислиш за изявлението на Шарапова в Лос Анджелис?
- Фактът, че й дадоха възможност тя самата да съобщи за допинга пред хората си е малко или много вид фаворизиране. Обикновено на никого от уличените не му са дава такъв шанс. Скоро, след като получиш писмото от ITF, те самите разгласяват твоя случай. Или се получава, както го наричат те, "изтичане на информация до медиите".

- Ще й помогне ли това за по-леко наказание?
- Това, че излезе пред обществото с признанието е добре за Шарапова, предполагам. Но пък фактите са си факти. 10 години да вземаш някакъв препарат, който сега го забраняват, означава, че си ползвала предимство с нещо достатъчно ефективно, което те е подпомагало в спортното развитие и възстановяване. Повишавало е нивото ти на тенис и физическото ти състояние. Това е идеята на допинга: да ти помага за по-добро представянето. Затова не мога да оправдая нещо такова. Защото аз самата за къде-къде по-невинно нещо бях осъдена много по-строго.

- Каприати поиска тя да върне всички пари от наградни фондове и да й отнемат титлите. Не е ли малко прекалено?
- Не. Това, че отсега е забранено веществото, няма никакво значени. Вземал си 10 години нещо, което те е стимулрало. Не си бил честен не си се състезатавал наравно с другите. А това е смисълът на спорта.

- Каква санкция очакваш за Мария?
- Нека бъдем реалисти. Това е Шарапова и тя няма да понесе нито голямо наказание, нито сериозни финансови загуби. Чакам да видя развитието. Нямам особена вяра в системата, особено когато се отнася за топиграчи, защото малко или много има двоен стандарт.

- Оказва се, че ти си била най-големият престъпник в тениса...
- Явно да. След мен и Хингис я наказаха за 2 години. Но като имаш предвид, че после имаше случай като този с Гаске, чиято санкция беше направо смешна, в сравнение с нашите, а пък и обяснението му за кокаина... Системата е относително нещо, както казах.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини