Световните рекорди на скуоша



03-10-2015 10:16 | Любомир Тодоров

В началото на септември Никол Дейвид от Малайзия (на снимката на преден план) беше изместена от първото място в световната ранглиста на състезателките по скуош. Тя се задържа на върха без прекъсване 109 месеца или 9 години и един месец.

Това даде повод на официалното издание на Професионалната скуош асоциация (PSA) Squashxtra да припомни, че в играта с каучуковото топче има доста рекорди, които са на практика световни постижения в спорта.

Идеята е, че е странно, че играта, която увлича милиони, отново не успя да влезе в програмата на Олимпийските игри през 2020 година.


109 месеца на върха на ранглистата
Дейвид зае първото място при дамите на 1 август 2006 година, като детронира холандката Ванеса Аткинсън. До днес тя спечели осем световни титли, пет от които поредни. Най-накрая 32-годишната звезда от Пенанг отстъпи върха на 1 септември, когато ранглистата беше оглавена от Ранийм ел Уалели от Египет. Господството на Дейвид е безпрецедентно в света на спорта.

555 поредни победи
Един от най-великите в историята на вековната игра е пакистанецът Джанагир Хан. Изумителни са неговите 555 поредни успехи на корта между 1981 и 1986 година.Ненадминатата серия на Хан беше спряна от новозеландеца Рос Норман на финала на световното първенство през 1986 година.

19 години без загуба
Хедър Макей от Австралия доминира в скуоша през 60-те и 70-те години на ХХ век. През 1962 година тя губи на турнир в Шотландия от Фран Маршал. Макай поздравява съперничката си и й казва: "не се безпокой, това няма да се повтори никога".

И е права. Хедър не допуска нито една загуба в следващите 19 години и се оттегля непобедена, когато е на 40. Тя спечелва първата си титла от Откритото на Великобритания през същата 1962-а и взема общо 16 поредни трофея от престижния турнир. За забележителните си постижения Макей е удостоена със званието "Член на ордена на Британската империя", а през 1999 година влиза в Залата на славата на скуоша.

99 шампионски титли
Друг от Клана Хан - Джаншер - оставя своя отпечатък в играта по броя на спечелените турнири. Той има точно 99 титли. Сред тях са рекордните осем световни (толкова има и Никол Дейвид) и шест поредни на Откритото първенство на Великобритания в периода 1992-1997 година. Джаншер Хан се оттегли от играта през 2001 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини